Saçlarınız Neden Dökülüyor? Saçlarınızın Dökülmemesi İçin Neler Yapabilirsiniz?
22 Şubat 2024Saçlarımız, yüzümüzün çerçevesi. Dış görünümümüzü tamamlayan saçlarımızı kaybetmek de oldukça can sıkıcı bir sağlık sorunu. Birçok insanın sıkıntısını çektiği bu sağlık sorunun ortay çıkmasına neden olan bazı nedenler var. Bazı önemler alarak da saç dökülmesi sorunun önüne geçmek mümkün.
Saçlar Neden Dökülür?
Saç dökülmesinin birçok sebebi vardır. Ancak tek bir ana sebep ortaya koymamız gerekirse şunu söyleyebiliriz: Saçlarınız, vücudunuz için bir lükstür.
Bu son cümle size biraz çarpıcı gelmiş olabilir. Ancak biraz düşündüğünüzde bu cümlenin ne kadar mantıklı olduğunu anlayacaksınız. Yaşamak için saçlarınıza ihtiyacınız yok. Vücudunuzun başka bölümleri, yaşamanız için saçlarınızdan çok daha kritik öneme sahip. Dolayısıyla metabolizmanız, bir sorun olduğunda başka organlarınıza saçlarınızdan çok daha büyük bir öncelik veriyor.
Vücudunuzun bir numaralı amacı, sizi hayatta tutmak. Bu amaç doğrultusunda izlenen stratejide de vücut için önemli olan kaynakların, öncelikli olarak kritik organlar tarafından kullanılması önemli. Vücudunuzda bir kaynağın eksik olması durumunda öncelikli olarak hayati öneme sahip olan organların kısıtlı olan kaynağı kullanması sağlanır. Saçlarınız ise bu listenin hep sonundadır. Sonuçta saçlarınız olmadan yaşayabilirsiniz. Ama kalbiniz düzgün çalışmıyorsa, hayatta kalma ihtimaliniz oldukça azalır.
Peki, saç dökülmesinin nedenleri neler olabilir?
Kansızlık – Demir Eksikliği
Kansızlık Demir eksikliği olarak bilinir. Demir ise saça güç veren bir mineraldir.
Demir vitamini içeren besinler: Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru dut vb), üzüm, susam, kuru baklagiller, ıspanak, pazı, fındık, fıstık, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık eti.
B Vitamini Eksikliği
Bir başka sebep ise B vitamini eksikliğidir. Saç derisinin sahip olduğu kan dolaşımını hızlandıran B vitamini, saç köklerinin her zamankinden daha fazla miktarda oksijen almasına yardımcı olur. Saç köklerinin fazla miktarda oksijen alması saçların daha güçlü, daha parlak ve daha sağlıklı olmasını sağlar.
Bunların en önemlisi Biotin olarak bildiğimiz B7 vitaminidir. Bu vitamine de B9 (folik asit ) ve B12 eşlik etmektedir.
B vitamini içerek besinler: Kırmızı et, balık ve kümes hayvanları, kahverengi pirinç, mercimek, nohut, fasulye, süt ürünleri, yumurta, brokoli, ıspanak, pazı, badem, muz, narenciye, avokado tercih edilebilir.
Tiroit Hastalıkları
İyot saçı besleyen bir mineraldir ve genellikle tiroit hastalıklarında vücutta yetersiz kalır.
İyot içeren besinler: İstiridye, karides, ıstakoz mezgit, ton balığı, ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak, kuru fasulye tercih edilebilir.
Omega-3 – D Vitamini
Omega-3 ve D vitamini saçlarımıza parlaklık kazandırır. Eğer saçlarımız cansız ve güçsüzse bu iki vitamini vücutta yükseltmek gerekir.
Omega-3 içeren besinler: Somon, sardalya gibi yağlı tuzlu su balıkları, chia tohumu, fındık, kırmızı et, yumurta tercih edilebilir en çok deniz ürünleri tercih edilmeli.
D vitamini kanda en az 50 ng/ml tutmalıyız. Takviye olarak d3-k2 şeklinde kullanılmalıdır. Üç ayda 1 tahlil yaptırıp 50 yi geçene kadar kullanmalıyız.
Keratin Proteini
Vücutta bir şeyler üretilirken her zaman proteine ihtiyaç vardır. Nasıl cildimiz için kolejen proteinine ihtiyacımız varsa, saçlarımız için de keratin ihtiyacımız vardır. Eğer Keratin proteini düşükse saçların üretimi az olur.
Keratin içeren gıdalar: Balık-yumurta-kuruyemişler (özellikle badem)-avokado-ıspanak-tatlı patates-et ve tavuğun derisiz ve yağsız kısımları- lahanaların hepsi, soğan, sarımsak tercih edilmelidir.
Obezite Genetik mi?
Dr. Rengin BörekçiZayıflamak İçin Kullanılan Yapay Gıdalar
Dyt. Yunus AtıcıKolesterol İçin 10 Doğal Reçete
Dr. Aytaç KaradağDamar Hastalığınız Mı Var?
Prof. Dr. Ahmet AkgülYedikçe Yediren Besinler
Dyt. Utku ÖztunaySınav Dostu Destekler
Dr. Elif Pahsa