Sınav Dostu Destekler
25 Nisan 2024Bildiğiniz gibi önemli sınavların art arda olduğu bir döneme girmek üzereyiz. Bu dönemde, bana da ebeveynler sıklıkla “Oğlum/kızım çok endişeli, dersine konsantre olamıyor, takviye ne kullanabilirim?” gibi sorular sormaya başladı. Bu soruya verilecek cevap ise genel olarak nootropiklerdir.
Nootropikler, sağlıklı insanlarda bellek gücü ve dikkat üzerine faydalı etkisi olan takviye edici gıdalardır.
Hafızayı, motivasyonu, yaratıcılığı, uyanıklığı ve genel bilişsel fonksiyonları artırırlar. Ayrıca beyin fonksiyonunda yaşlanmayla gelişen düşüşü azaltabilirler.
Balık Yağları:
Balık yağları, iki tür omega-3 yağ asidinden zengindir.Bunlar DHA ve EPAdır.
DHA, beyninizin yapısını ve işlevini korumada hayati bir role sahiptir. Aslında, beyinde bulunan toplam yağın yaklaşık %25'ini ve beyindeki omega-3 yağının da %90'ını oluşturur. beyni hasara ve yaşlanmaya karşı koruyabilen anti-inflamatuar etkilere sahiptir.
Fosfatidilserin:
Fosfatidilserin, beynimizde bulunan , fosfolipid yapıda diğer bir yağ asididir.
Bir çalışmada günde 400 mg'a kadar fosfatidilserin takviyesi alan sağlıklı kişilerin, düşünme becerilerinde ve hafıza fonksiyonlarında gelişme görülmüştür
Sitikolin:
Sitikolinin en önemli fonksiyonu ise beynimizin sağlıklı çalışmasında önemli göreve sahip olan fosfatidilkolin üretimini artırmaktır. Ayrıca asetilkolin üretimini destekler. Asetilkolin, öğrenme mekanizmalarında görevlidir. Sitikolin aynı zamanda beyinde oksidatif stresi azaltır.
B12:
B12 vitamini eksikliğinin unutkanlık nedenlerinden biri olduğu yaygın olarak biliniyor. Eksikliğe bağlı problem görülmemesi için, B12 seviyesini en az 500-600 pg/mL aralığında tutmakta fayda var.
Magnezyum:
Özellikle kan beyin bariyerini geçen asetil taurinat ve L-threonate gibi bir form kullandığında, beyinde anksiyolitik yani kaygıyı azaltıcı ve dikkati arttırma üzerine fayda sağlıyor.
Bu desteklerde siz de sınava hazırlandığınız dönemde faydalanabilirsiniz.
Obezite Genetik mi?
Dr. Rengin BörekçiZayıflamak İçin Kullanılan Yapay Gıdalar
Dyt. Yunus AtıcıKolesterol İçin 10 Doğal Reçete
Dr. Aytaç KaradağDamar Hastalığınız Mı Var?
Prof. Dr. Ahmet AkgülYedikçe Yediren Besinler
Dyt. Utku ÖztunayPsikonöroimmünoloji Nedir?
Uzm. Dyt. Hakim Karatoprak