İdrar Yolu Enfeksiyonlarından Korunma Yolları
27 Şubat 2024İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için nelere dikkat etmeliyiz, ona bakalım.
Öncelikle ilk nokta, sıvı tüketimi. Günde en az 1,5 litresi su olmak üzere bol miktarda ve düzenli olarak sıvı tüketilmelidir (örneğin su, maden suyu, çay, meyve suyu …) Uyumadan önce mutlaka büyük bir bardak su içilmelidir.
İdrara çıkma en az günde 6 defa olmak üzere sık, düzenli ve tam olmalıdır. İdrar tutmaktan kaçınılmalıdır. Öyle eve kadar beklemek maalesef hiç sağlıklı değil.
Yatağa yatmadan önce ve cinsel temastan sonra idrara çıkılması da çok önemli. İdrara çıkmaktan korkmayın, az miktarda olsa bile özellikle her cinsel temastan sonra tuvalete gidin.
Mikropların anal bölgeden genital bölgeye geçmesine engel olmak için hijyenin iyi uygulanması, temizlenmenin önden arkaya doğru yapılması (tersi değil) gerekmektedir. Arkadan öne doğru tuvalet kağıdı kullanmak, bağırsak bakterilerinin genital bölgeye taşınmasına sebep olacaktır.
Sentetik malzemelerden yapılmış olan ve/veya çok sıkı olan giysilerin giyilmemesi tavsiye edilir, çünkü bunlar vücudun terlemesine ve mikropların artmasına neden olur. Bu nedenle pamuklu iç çamaşırı kullanmak, çok sıkı taytları, kot pantolonlarını tercih etmemek de önemlidir.
Dezenfektan ürünlerin kullanıldığı yüzme havuzlarında uzun süre kalınmamalıdır. Yüzme havuzunda ya da kumsalda, mayonuzun üzerinde kurumasına izin vermeyiniz, sudan çıktığınızda mayonuzu kuru bir mayo ile değiştiriniz.
Kabızlık sorunu yaşanıyorsa, uzun sürmesine izin vermeyiniz. Magnezyum ve karnıyarık otu (psyllium husk) kullanabilirsiniz. Aynı zamanda ishal ile de mücadele ediniz. Her iki rahatsızlık da mikrop yayar.
Cranberry-turna yemişi, D-Mannoz ve C vitamini gibi desteklerin tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarından koruyucu olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Özellikle havuza girilen tatil dönemlerinde, riskin arttığı dönemlerde koruyucu bir destek olarak kullanılabilir.
Obezite Genetik mi?
Dr. Rengin BörekçiZayıflamak İçin Kullanılan Yapay Gıdalar
Dyt. Yunus AtıcıKolesterol İçin 10 Doğal Reçete
Dr. Aytaç KaradağDamar Hastalığınız Mı Var?
Prof. Dr. Ahmet AkgülYedikçe Yediren Besinler
Dyt. Utku ÖztunayPsikonöroimmünoloji Nedir?
Uzm. Dyt. Hakim Karatoprak