İnsülin Direncini Nasıl Yeneriz?
06 Mart 2024Daha önce insülin direncinin ne olduğundan ve tip 2 diyabetten önceki son durak olduğundan bahsetmiştik. Tüm diyabet vakalarının %90’ını oluşturan tip 2 diyabete hastalık oluşmadan önlem alınması çok önemlidir.
Tip 2 diyabet, ilk başta egzersizin artırılmasıyla ve diyet değişikliği gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol edilebilmektedir.
Fazla kiloları vermek yardımcı olabilir. Kilo kaybı çok zor görünebilir, ancak porsiyon kontrolü ve sağlıklı yiyecekler yemek, başlamak için iyi bir noktadır.
Şeker içeren fazla kalorili gıdalar, kola, meşrubatlar, meyve suyu, beyaz undan yapılmış gıdalar, fast food, kızartma tüketimi minimuma indirilmeli. Bunun yerine diyetinize sebze ve meyve ekleyerek daha çok lifli gıda tüketimine dikkat etmelisiniz.
Ayrıca yüksek oranda fruktoz içeren gıdalar karaciğer yağlanmasını artırır. Bu yüzden meyveleri de dengeli tüketmek gerekir. Omega 6 içeren yağların kullanımı kısıtlanmalı, kullanıldığında ise soya, ayçiçeği, mısır yağlarının yerine soğuk sıkım zeytin yağı tercih edilmelidir.
Her gün 30 ila 60 dakika fiziksel aktivite yapmaya çalışın. Yürüyebilir, bisiklete binebilir, yüzebilir veya kalp atış hızınızı yükselten başka bir şey yapabilirsiniz. Yaşam tarzı değiştirilmeli ve hareketsiz yaşamdan aktif hareketli yaşama geçilmeli. Hareket, hem ruhumuza iyi gelir, hemde insülin direncini geriletir.
Tedavinin takibi için 3 ayda bir doktor kontrollerinizi aksatmayın.
Ayrıca doktorunuz size kan şekeri seviyenizi test etmeniz gerekip gerekmediğini ve bunu ne sıklıkla yapmanız gerektiğini söyleyecektir.
Magnezyum ve krom takviyesi, insülin direncinin diyabete ilerlemesini engellemeye destek olur.
Omega 3 ve antioksidan kaynağı olan krill yağı, antiinflamatuar özelliği olan kurkumin ve sağlığımız için vazgeçilmez olan D vitamini takviyeleri de, insülin direncini yenme konusunda bize yardımcı olacaktır.
Herkese sağlıklı günler dilerim
Obezite Genetik mi?
Dr. Rengin BörekçiZayıflamak İçin Kullanılan Yapay Gıdalar
Dyt. Yunus AtıcıKolesterol İçin 10 Doğal Reçete
Dr. Aytaç KaradağDamar Hastalığınız Mı Var?
Prof. Dr. Ahmet AkgülYedikçe Yediren Besinler
Dyt. Utku ÖztunayPsikonöroimmünoloji Nedir?
Uzm. Dyt. Hakim Karatoprak