Enflamasyon (İnflamasyon) Nedir? Doğal Yöntemlerle Enfamasyonu Nasıl Azaltabilirsiniz?
22 Şubat 2024Mutlaka sizin de başınıza gelmiştir. Bir spor sakatlanması ya da basit bir kaza sonucu vücudunuzda oluşan yara, tüm gününüzü ve hatta haftanın tamamını çekilmez hale getirmiştir. Sonuçta vücudumuzda bir şeyler yolunda gitmediğinde, aklımız orada oluyor.
Vücudumuzun, dış dünyadan aldığı hasarlara karşı verdiği tepkinin etkilerini doğal yollarla azaltmamız mümkün. Ancak bu yöntemlerden bahsetmeden önce, gelin vücudumuzun verdiği bu tepkileri daha yakından tanıyalım.
Vücudumuzun hasara karşı verdiği yanıta “enflamasyon” diyoruz. Enflamasyon, hasarın etkilerini kısıtlamak için vücudumuzun verdiği bir tepki. Enflamasyon canımızı sıksa da vücudumuzun bu tepkiyi vermesi gerekiyor.
Diyelim yaşadığınız mahalledeki bir cadde, oldukça bozuk bir asfaltla kaplı. Asfaltın bozuk olması hem trafiği yavaşlatıyor, hem de araçların zarar görmesine neden oluyor. Hem zaman, hem de maddi kayıpları önlemek için asfaltın düzeltilmesi şart. Bunun için de belediye yolu kapatıyor ve iş makinalarıyla çalışmaya başlıyor. Tabii ki bu durum trafiğin daha da sıkışmasına, insanların sinirlerinin daha fazla bozulmasına neden oluyor. Ancak yolun onarımı için belediyenin tüm bunları yapması gerek. İşte, enflamasyon da vücudumuzda her şeyin yoluna girmesi için gerekli.
Enflamasyon bir hasar sonucunda ortaya çıkar. Vücut, bu hasarın olduğu bölgeye yoğunlaşır. Bölgede ağrı, şişkinlik, kızarıklık oluşur.
Enflamasyonun sürekli olması pek de iyi bir haber değil. Sürekli enflamasyon, kronik enflamasyona dönüşür. Kronik enflamasyon ise MS, haşimato troidi, romatoid artrit gibi birçok otoimmün hastalıklara yol açar.
Peki, enflamasyonu azaltmak ve zamanında bitirmek için neler yapabiliriz?
İşte size enflamasyonu azaltacak 10 tavsiye…
1) Omega-3: Balıkta bol bol bulunur.
2) C vitamini: Maydanoz, karnabahar ve yeşil biber önemli birer C vitamini kaynağıdır.
3) Resveratrol: Özellikle üzüm çekirdeğinde bol miktarda bulunur.
4) Kurkumin: Zerdeçal, önemli bir kurkumin kaynağıdır.
5) Allicin: Sarımsakta bulunur.
6) Zencefil
7) Kuarsetin: Elma ve soğan kuarsetin kaynağıdır.
8) Avokado
9) Kemik suyu
10) D vitamini: Doğru bir şekilde güneşlenerek D vitamini alabilirsiniz.
Obezite Genetik mi?
Dr. Rengin BörekçiZayıflamak İçin Kullanılan Yapay Gıdalar
Dyt. Yunus AtıcıKolesterol İçin 10 Doğal Reçete
Dr. Aytaç KaradağDamar Hastalığınız Mı Var?
Prof. Dr. Ahmet AkgülYedikçe Yediren Besinler
Dyt. Utku ÖztunaySınav Dostu Destekler
Dr. Elif Pahsa